Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
türko
Albay
Albay
türko


Erkek Mesaj Sayısı : 34
Nerden : türkiye
Basari :
PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6 Left_bar_bleue32 / 10032 / 100PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6 Right_bar_bleue

Konu Puani :
PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6 Left_bar_bleue10 / 10010 / 100PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6 Right_bar_bleue

Aktiflik :
PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6 Left_bar_bleue15 / 10015 / 100PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6 Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 26/07/08

PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6 Empty
MesajKonu: PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6   PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6 Icon_minitimePtsi Tem. 28, 2008 6:03 pm

Ulusal kurtuluş dönemi

Geleneksel Kürt isyanlarının bir devamı ve İkinci Dünya Savaşı sonrası koşullara kısmen uyarlanmış biçimi olan KDP hareketi, modern bir ulusal kurtuluş hareketi haline gelemeyerek, 1970'lerin ortalarında yenilgiye uğramıştır. Kürtlük adına hareket etmek ve Kürtlüğü canlı tutmak gibi bir olumluluk yanında, Kürdistan ulusal sorununu çeşitli biçimlerde çarpıtması ve yabancı egemenliklerin aleti olması ile de olumsuz bir rol oynamıştır.

Kürdistan'da yaşanan modern sosyo-ekonomik gelişmenin belli bir düzeye ulaştığı ve Kürt ulusal sorununu çarpıtan KDP'nin de yenildiği 1970'li yıllarda Kürdistan'da yeni ideolojik politik akımlar gelişmeye başlamıştır. Küçük-burjuva akım Kürdistan'ın Kuzey-Batı ve Güney parçalarında kendini değişik gruplar biçiminde şekillendirirken, işçi ve emekçilerin devrimci ulusal kurtuluş akımı olarak da partimiz PKK doğup gelişmiştir.

Hem bir devrimci sosyalist öncülük olarak ve hem de modern bir ulusal kurtuluş hareketi olarak partimizin doğuşu, Kürdistan tarihinde kesin bir dönemeci ifade eder. Gelişen sömürgeci egemenlik ve ulusal imha sürecinin sona erdiğinin, buna karşı direniş içinde ulusal var oluş ve kurtuluş döneminin başladığının ilanı olmuştur. Ulusal kurtuluşta doğru devrimci çizgiyi egemen kılarak, Kuzey-Batı Kürdistan'daki modern gelişmeye dayanarak, işçi sınıfının ve büyük parçanın önderliğini geliştirerek, ulusal hareketteki çarpıtmaları düzeltmiş ve bu temelde yurtsever kitleleri birlik ve eylemlilik içine çekmiştir.

Partimizin, beş yıllık ideolojik grup dönemi ardından 1978'de resmen kurulması ve ulusal kurtuluş için politik ve askeri mücadeleye yönelmesi, ülkemizin ve halkımızın varlığını bile inkar eden TC'ye ağır bir darbe vurmuş ve onu 12 Eylül 1980 faşist-askeri darbesine götürmüştür. 1970-80 dönemi, ulusal kurtuluşun ideolojik-politik çizgisinin şekillendiği, bu temelde halk kitlelerinin ilk devrimci eyleminin gerçekleştiği, düşünsel planda sömürgeci egemenliğin parçalandığı bir dönem olmuştur.

12 Eylül faşist-sömürgeci rejimine karşı büyük direnişi ifade eden ve 15 Ağustos 1984 Atılımı temelinde gelişen 1980-90 dönemi ise, Kürdistan'daki TC egemenliğinin parçalandığı, Kürt toplumunda muazzam bir devrimci ulusal bilinçlenmenin yaşanmaya başlandığı, ulusal kurtuluş hareketinin cephesel ve ordusal bir güç düzeyine ulaştığı bir dönemdir. Partimiz önderliğinde Kuzey-Batı Kürdistan'da yaşanan bu ulusal devrimci gelişme, giderek Kürdistan'ın bütününü etkisi altına alır hale gelmiştir.

Bugün Kuzey-Batı Kürdistan'da çok köklü bir ulusal ve toplumsal devrim yaşanmaktadır. TC'nin özel savaşına karşı gelişen ulusal kurtuluş savaşı ülkenin her tarafında sürmektedir. Partimiz önderliğinde bilinçlenen ve birleşen halkımız, her türlü acı ve zorluğu göğüsleyerek yürüttüğü kararlı mücadelesiyle, Kürdistan'daki sömürgeci egemenliği tamamen yıkma ve ulusal demokratik halk iktidarını yaratma yolunda ilerlemektedir. Bu temelde gelişen ulusal kurtuluş mücadelesi Kürdistan'ın diğer parçalarına da yayılarak Kürdistan'ın birliğini yaratmaktadır.

Güney Kürdistan'ın batıdaki küçük parçası, Kuzey-Batı Kürdistan'da gelişen bu mücadelenin derin etkisi altındadır. Özellikle 1980'lerin ortalarından itibaren bu parçanın halkı ulusal kurtuluş mücadelesine çok yaygın ve aktif bir biçimde katılmaktadır. Bu parçanın halkı da partimiz önderliğindeki ulusal demokratik devrimi çok köklü bir biçimde yaşamaktadır. Halkın bu tarzda doğru bilinçlenme ve örgütlenmesi, ulusal kurtuluş hareketimiz ile Arap ilericiliği arasındaki ilişkide önemli bir rol oynamaktadır.

Güney Kürdistan'ın büyük parçasında 1974 yenilgisinden sonra Irak Arap yönetiminin egemenliği gelişmiştir. Ancak Eylül 1980'de başlayan Irak-İran savaşı nedeniyle Irak yönetimi Kürdistan'daki gücünün önemli bir kısmını çekince, bu parçada yeniden bir silahlı direniş başlamıştır. Bu silahlı direniş eski niteliğini aşıp modernleşmeye çalışmışsa da, bunda pek ilerleme kaydedememiş ve 1988'de bir kez daha yenilmekten kurtulamamıştır.

Kürdistan'ın bu parçasında 1991 yılı başındaki Körfez Savaşı'nın etkisiyle yeni bir başkaldırı yaşanmış ve emperyalist devletlerin müdahalesiyle bu alan değişik güçlerin hareket ettiği bir alan haline gelmiştir. Bugün bu parçanın bir kısmı Irak yönetimi altındayken, büyük kısmında ise emperyalist devletlerce korunan bir "Federe Kürt Yönetimi" vardır. Güney Kürdistan'daki bu durum, Kuzey-Batı Kürdistan'daki ulusal kurtuluş mücadelesi ile dünyada yaşanan gelişmelerin etkisi sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu gelişme ile Kürdistan'ın Kuzey ve Güney parçaları arasındaki ilişkiler sıklaşmış ve iki parçanın devrimci birleşmesi gündeme gelmiştir. Kürdistan'ın bu parçasındaki kararsız olan mevcut durumu kendi lehine bozmak için çok çeşitli güçler, mücadele vermektedir.

Kürdistan'ın Doğu parçası da 1970'lerin sonunda yoğun bir mücadeleye sahne olmuştur. 1979 yılında İran'daki Şahlık rejimi yıkılınca, bir süre Doğu Kürdistan'daki sömürgeci egemenlik kaybolmuştur. Daha sonra Şahlık yerine kurulan İran İslam Cumhuriyeti, Doğu Kürdistan üzerinde de egemenliğini sağlamış ve yürüttüğü sert mücadele ile geleneksel direnişçi güçleri büyük ölçüde bastırmıştır. Kuzey-Batı Kürdistan'da gelişen ulusal kurtuluş mücadelesinin etkisi bu parçada yayılmakta olsa da, burası diğer parçalara göre ulusal kurtuluşta geri bir durumu yaşamaktadır.

Çok hareketli bir ortamın var olduğu Kürdistan'da güncel durum şu temel özellikleri arzetmektedir:

a) Kürdistan'da eski sömürgeci statükoyu korumak isteyen güçlerle devrimci ulusal kurtuluşçu güçler arasında çok şiddetli bir savaş yaşanmaktadır. Bu konumuyla Kürdistan; dünyanın en çatışmalı alanlarından biri durumundadır.

b) Bugün Kürdistan'da çok köklü bir ulusal demokratik devrim süreci yaşanmaktadır. Bu konumuyla Kürdistan bölgeyi ve dünyayı etkisi altına alan bir devrim merkezi durumundadır. Yine Kürdistan'daki bütün yaşam bu devrimin belirleyici ve dönüştürücü etkisi altındadır.

c) Kürdistan üzerinde geçmişte oluşturulan statüko (dörde bölen sömürgeci statüko) gelişen ulusal kurtuluş mücadelesi ile parçalanmıştır. Kürdistan parçaları arasında gittikçe daha sıkı bir ilişki ve birlik gelişmektedir. Emperyalistlerle sömürgeci devletlerin politikaları arasında geçmişte var olan uyum dağılmıştır. Bugün Kürdistan üzerinde emperyalistlerin yeni sömürgeci politikası, sömürgeci devletlerin klasik politikası, işbirlikçi politika ve ulusal kurtuluş politikası mücadele halindedir.

d) Kuzey-Batı Kürdistan'daki ulusal kurtuluş mücadelesi, Kürdistan bütünlüğü açısından belirleyici ve yönlendirici bir yere sahiptir. Diğer parçaları bu temelde değerlendirmek, kalıcı sonuç almada tek doğru tutumdur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
PKK NIN 5. KONGRESİNDE YAYINLANANLAR 6
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Terrör e Hayir ! :: Terör Örgütleri-
Buraya geçin: